Málnalekvár

Az egyik legegyszerűbb, gyors lekvár recept és annyira finom, hogy elmondani sem tudom - ezt inkább meg kellene kóstolni mindenkinek. Számomra most ez a legfinomabb lekvár! Aztán rögtön jön sorban a sárgabarack-, eper-, szilvalekvár is. 😋 Ezeket is minden évben elkészítem a kertben érő gyümölcsökből - az idén már van eperlekvárunk, 1 hét múlva következik a sárgabarack lekvár főzés. A málnalekvárt 2 hete főztem, csak eddig nem volt időm feltenni - jövő héten kezdődik a nyári konyha + kerti tároló építés: ennek a konkrét tervezésével foglalkoztam/foglalkozom a napokban és kíváncsian várom majd a végeredményt. 





Hozzávalók:
ebből a mennyiségből kb. 6 db 3 dl-es üveggel lesz
3 kg málna
50 dkg cukor
 
Ha több vagy kevesebb málnából készítjük, a cukor mennyiségét arányosan elosztjuk a gyümölcs mennyiségével.


Pöttyös kézműves kerámia lekvár tartó kapható a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 


Elkészítés:
1. Az üvegeket alaposan elmossuk forró vízben, megszárítjuk.
2. A málnát is alaposan megmossuk egy szűrőben folyó vízben.
3. Egy lábasba tesszük a cukorral együtt, közepes lángon felforraljuk kevergetve, majd alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve kb. 30 percig. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk hígabbra vagy sűrűbbre a lekvárt, lehet több vagy kevesebb ideig is főzni. 
4. Majd kimerjük az üvegekbe, melyeket jó erősen lezárunk és fejjel lefelé fordítjuk 5 perce és száraz dunsztba helyezzük 1-2 napra. 
5. Később a lekvárokat igyekezzünk hűvösebb helyen tárolni. A felbontott üveget pedig hűtőben tároljuk a teljes elhasználásig. 

Tipp:
A családom maggal együtt készítve szereti a málna lekvárt, számunkra így a természetes, ezért én nem szoktam átpasszírozni. De ha valaki mag nélkül szereti, akkor a megmosott gyümölcsöt szűrőn passzírozza át, mielőtt elkezdi főzni a lekvárt.



 
Jó étvágyat!   

Megjegyzések

  1. Csodásan néz ki és egy kis kóstolót elfogadnék belőle. Milán annyira megnőtt, gratulálok az iskolai eredményeihez. Jó munkát, sok erőt kívánok a nyári konyha építéséhez, nagyon jó ötlet, ott talán majd ki lehet bírni ezt az afrikai hőséget. Ha kész lesz, szívesen megnézném a végeredményt. Sajnos nincs saját málnám, de ezt a lekvárt kevesebb mennyiségből azért majd elkészítem én is.

    VálaszTörlés
  2. Jo napot☺ Nem kell bele tartósító?
    Köszönöm szépen a választ ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Általában nem szoktam beletenni semmilyen tartósítót, mert ha alaposan el van tisztítva minden (málna, üvegek, üvegfedő stb., akkor nem fog megromlani a lekvár sem). De ha úgy biztonságosabban érzed, akkor nyugodtan tehetsz bele dzsemfix-et.
      Jó lekvárfőzést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban