2017. augusztus 24., csütörtök

Ecetes sajtos ropogós

Nem kell megijedni, az ecet egyáltalán nem érződik rajta, viszont jó leveles lesz tőle a tészta. Egyszerűen isteni finom ez a sajtos ropogós! 
Többféle időintervallumban elkészíthető: én általában amikor összegyúrom a tésztát, akkor utána már rögtön nyújtom, felvágom és sütöm, tehát bő fél óra után ehető. De olyan is elő szokott fordulni, amikor reggel összegyúrom a tésztát, aztán fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe 1-2 órára, amíg elkészítem a család reggelijét: reggelizünk, elmosogatok és utána készítem a süteményt. Sőt, valamikor este gyúrom össze, hűtőbe teszem fóliával letakarva és másnap reggel nyújtom, vágom, sütöm. Mikor hogy van rá idő...






Hozzávalók a tésztához:
kb. 50-60 darabhoz
50 dkg finomliszt
20 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
6 dkg zsír
kb. 30 dkg tejföl
2 evőkanál 10 %-os ecet
1 csapott evőkanál só

A tetejére:
10 dkg reszelt trappista sajt
1 felvert tojás


A pöttyös kerámiák és kávéfőző megtalálható a webáruházban az alábbi linken:





Elkészítés:
1. A lisztet, sót, reszelt sajtot összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat és zsírt, hozzáadjuk az ecetet, végül annyi tejfölt keverünk bele, hogy puha, könnyen kezelhető tésztát kapjunk, de ne legyen ragacsos!
2. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 7-8 mm vastag, téglalap alakúra. A felvert tojással lekenjük a tetejét, megszórjuk a reszelt sajttal és kb. 2 cm széles, 10 cm hosszú lapokra felvágjuk.
3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 170 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük alsó-felső sütésen vagy előmelegített 170 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 15-17 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)


   

Jó étvágyat!
    
A festés utáni nagytakarítás kellős közepén járok... A 10 hónapos kisfiam mellett annyira lassan haladok a ház rendbetételével - a gyerek az első! Ráadásul itthon hagytuk a felfordulást és közben egy hosszabb nyaralást is "megejtettünk", mert semmiképp nem akartuk Milánt nyári élmény nélkül hagyni - imád a Balatonban pancsolni. Tehát szabadidőm továbbra sincs, de Anyukám névnapjára és az 51. házassági évfordulójukra mindenképp sütni akartam néhány sütit, hogy meg tudják kínálni a vendégeket. Ezeket a recepteket hozom most Nektek sorba.
A kinti nyári konyha munkálatai is zajlanak: tegnap végre megérkezett a Tondach cserép az új épületre, 2 napja kalapácsolják a tetőt, jön a villanyszerelő, vízszerelő, vakolás, padlás készítés, a nyílászárók is megvannak, csak be kell állítani a helyére, és utána következik a "szépítkezős" rész. Még mindig nem tudom eldönteni milyen legyen a ház új színe (4 szín is tetszik), pedig a ház színétől függ a stáblon lazúr színe és a kerítés színe is - ezeket még nem választottam ki, pedig kb. 2 hét múlva már meg kell vennünk, tehát lassan döntenem kell a színekben. Sőt, azt is el kellene dönteni, milyen legyen a nyári konyha padló burkolata, milyen lámpák legyenek, milyen fából legyen a konyhapult, az asztal, székek stb. Már nézelődtem, van sejtésem, hogy milyeneket szeretnék, de még nem választottam ki konkrétan. ...és bár puritán (paraszt) konyhának szeretném berendezni, mert rajongok a vidéki konyha stílusért, és kint a tető alatt egyébként is lesz vaskonyhás téglakemence, ettől függetlenül a nyári konyhában el szeretnék "rejteni" egy villany tűzhelyet is, hogy amikor nincs időnk felfűteni a kemencét, akkor a tűzhelyen tudjunk gyorsan sütni-főzni. A lakásban lévő nagy konyhámban Ariston márkájú kombinált beépített tűzhely van 10 éve: a felső része gáz, alul villany, és nagyon meg vagyok elégedve vele, imádom! De a nyári konyhába villanytűzhelyet szeretnék alul-felül, mert oda nem vezetjük be a gázt, gáz palackozni pedig nem szeretnék. A fűtés is elektromos panel lesz abban a helyiségben - végül is csak egy nyári konyha, nem leszünk benne éjjel-nappal, télen-nyáron, de azért szeretnénk fűtést mindenképpen. Egyszóval továbbra is nagy a jövés-menés a ház körül, még mindig rengeteg a munka bent is, kint is, de haladunk. Sejtettem, hogy sokba fog kerülni, de hogy ennyire...!? Olyan ez az egész, mint egy pénznyelő automata. ...és hétvégén még Milánra is nagy bevásárlást kell intéznünk Nyíregyházán vagy Miskolcon - iskolafelszerelés, ruhák... Nyáron olyan sokat nőtt, alig jó rá 1-2 ruhája.

1 megjegyzés:

  1. Szia Gabriella!
    Nekem is van egy finom ecetes sajtos receptem, amit nagyon szeretünk, de a Tied eltér tőle, így legközelebb ezt sütöm! Megversenyeztetem őket! :D
    A családi nyaralásra mindenképp szüksége van Milánnak - és persze Nektek is! :)
    A házfelújítás és nyárikonyha építés pedig igazán gyorsan halad, hamarosan élvezheted az eredményét és csak egy kellemes emlék marad a nagy munka!
    sok puszi

    VálaszTörlés