2017. október 13., péntek

Almás kígyórétes

A meggyes- és kapros-túrós kígyórétes (ide kattintva található a recept) és a túrós-meggyes kígyórétes (ide kattintva érhető el) után végre elkészítettem az almás kígyórétest is! Régóta (úgy 3-4 éve) terveztem ezt az almás verziót, mert a tésztáját nagyon-nagyon szeretem! Olyan finom és puha - még másnap is. Amikor a férjem meghallotta, hogy most nem a finom almás lepényt sütöm (almás sütiben ugyanis az a kedvence), csalódott lett. Aztán mikor sült a kígyórétes, akkor már érezte, hogy ez bizony semmivel sem lesz rosszabb. Majd mikor meg is kóstolta... nem igazán tudta fékezni magát 1-2 szeletnél. 😊 De az a baj, hogy én sem...
A süti egyébként Anyukám születésnapjára készült, ami szeptember 11-én volt és sajnos azóta nem volt időm feltenni a blogra - 3 másik süteménnyel együtt. Tegnap este direkt kitettem a facebook oldalamra mind a 4 süti fotóját, mert így legalább motiválva vagyok magam által (és általatok is), hogy ha már megmutattam a sütiket, akkor kerítsek kis időt a receptek leírására is, mielőtt végleg megfeledkezem róluk.







Hozzávalók a tésztához:
2 rúdhoz
50 dkg finomliszt
csipet só
20 dkg puha vaj (vagy 18 dkg zsír)
1 egész tojás
1 tojás sárgája
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál kristálycukor
2 dl langyos tej

A töltelékhez:
13-14 közepes méretű alma (kb. 1,5 kg)
10 dkg kristálycukor 
(vagy ízlés szerint az alma édességétől vagy savanyúságától függően)
1 púpos kávéskanál őrölt fahéj
3 dkg vaj
2 púpos evőkanál darált háztartási keksz vagy darált dió, esetleg zsemlemorzsa
+ a tetejére 1 tojásfehérje  


A pöttyös kerámia bögre és a domború virágmintás kerámia tányér megvásárolható a webáruházban az alábbi linken: 
www.pottyosotthon.hu 
 





Elkészítés: 
  1.  Először a tölteléket készítjük el: a meghámozott/megmosott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nagyon sok a leve, kicsavarjuk. (A kicsavart levét ne öntsük ki - szűrjük le és igyuk meg, nagyon finom - a kisfiam odavan érte.)  Egy lábasban a cukorral együtt közepes lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk meg. A vége felé adjuk hozzá az őrölt fahéjat is és pároljuk még 1-2 percig így. Majd zárjuk el alatta a lángot és keverjük bele a vajat is. (A vaj elhagyható, de krémesebb/lágyabb lesz tőle a töltelék - én imádom így!) Hagyjuk kihűlni a tölteléket.
  2.  A tészta készítésénél: a langyos tejben keverjük el a 2 evőkanál cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztben keverjük el a sót, morzsoljuk el benne a vajat (vagy a zsírt), adjuk hozzá a tojást + az 1 sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejjel dagasszuk be a tésztát. Lágy legyen, de ne ragacsos! (Pici vaj vagy pici liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha nem érezzük megfelelőnek.) A tésztát nem kell keleszteni! Kettéválasztjuk.
  3. Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket kb. 4-5 mm vastag, téglalap alakúra. A hosszabbik részt tekintve, gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd a középső részen egyenletesen eloszlatjuk az 1 evőkanálnyi darált kekszet, erre helyezzük a töltelék felét (lásd az elkészítés alatti fotón). A két szélső tésztarészt késsel felcsíkozzuk - ezeket ráhajtogatjuk váltakozva mindkét oldalról a töltelékre. Óvatosan alá nyúlunk és ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire. A másik tésztagombóccal is ugyanígy járunk el, így 2 rúd kígyórétest kapunk. Hagyjuk pihenni a tepsiben 10-15 percig.
  4.  A tojásfehérjét felverjük villával 15-20 másodpercig (csak azért, hogy egy kicsit szétmenjen és ne álljon egybe), majd lekenjük vele a rétesek tetejét.
  5.  Előmelegített, 170 fokos, hőlégkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben 190 fokon süssük.)
  6. Hagyjuk legalább langyosra hűlni és szeletelve kínálhatjuk.
  7.  



 Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Kedves Gabi!
    Mint minden, amit eddig a recepted alapján sütöttem, ez is isteni lett :)k
    Köszönöm ezt a receptet is!

    A hozzávalóknál gondolom véletlenül írtál 13-14 db almát 3-4 db helyett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én 13 db közepes méretű almával készítettem, mert a sok almás tölteléket szeretem/szeretjük és így nem lesz lapos a sütemény sem. A 3-4 db alma nagyon-nagyon kevés lenne a 2 rúdhoz!

      Örülök, hogy szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy megírtad. :)

      Törlés
  2. Szia Gabriella, szerinted mákkal is elkészíthető??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, elkészíthető mákos töltelékkel is. Én már készítettem túrósan, túrós-meggyesen, külön csak meggyes töltelékkel is. Amivel csak el tudjuk képzelni.

      Törlés