2017. október 28., szombat

Hamis leveles tészta (tojásmentes)

5 perc alatt összegyúrjuk a tésztát, majd betesszük egy éjszakára a hűtőbe és másnap kedvünk szerint formázzuk, valamint ízlés szerint töltjük (lekvárral, dióval, mákkal, túróval, mogyorókrémmel, vagy akár sós töltelékkel is). Beleszerettem ebbe a tésztába, mert nem kell hajtogatni, mégis valóban leveles lesz az állaga sütés után. Sőt, még egy kicsit a hájas tésztához is tudnám hasonlítani. Nagyon tudom Nektek ajánlani ezt az egyszerű alaptésztát!
A férjemtől kaptam egy könyvet (igazából rengeteg könyvet kapok tőle - nem csak receptest, mert mindent imádok olvasni, csak időm nem nagyon van rá az utóbbi években sajnos -, de ezt a könyvet kaptam tőle legutóbb néhány hete) és ez volt az első, amit rögtön ki akartam próbálni ebből a könyvből, mert nagyon megtetszett és számtalan variáció/forma/töltelék jutott eszembe hozzá azonnal. Hozok majd töltött verziót is... 😋




Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
egy csipet só
6 evőkanál meleg víz
1 evőkanál 20 %-os ecet 
(vagy 2 evőkanál 10 %-os ecet)
 

Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a meleg vizet + az ecetet és alaposan összedolgozzuk, összegyúrjuk gombóccá.
  2. Becsomagoljuk egy fóliába és minimum 12 órára betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap újra átgyúrjuk és enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, majd ízlés szerint formázzuk, töltjük.



Jó sütést!
 

15 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik a recept..... de van egy kérdésem, gondom......
    Barna rizs lisztből ez elkészíthető ??????? / én csak azt használhatom..../
    Köszönöm szépen , ha válaszolsz !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mária!
      Rizslisztet nagyon ritkán használok - ezt a tésztát pedig még nem próbáltam más liszttel - emiatt ebben sajnos nem tudok tanácsot adni.

      Törlés
  2. Szia! Kérdezném, hogy a vaj az vaj vagy margarin is jó? köszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Timi!
      Teavajat szoktam használni ennél a receptnél, de ha szereted a margarint, azzal is készítheted nyugodtan.
      Jó sütést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  3. Én már évek óta használom ezt a receptet,csak hideg vízzel.Sajtos rudat mindig ebből csinálom,de akkor még 8 dkg reszelt sajtot adok a tésztához.A hűtőben napokig is eláll,ha van időnk és kedvünk felhasználhatjuk krémes ( akkor 2 lapot sütünk a tepsi hátulján belőle ),vagy sajtos rúd készítéséhez .Én is ajánlom kipróbálásra mindenkinek :)

    VálaszTörlés
  4. Nekem is van egy házi leveles tészta receptem, hasonló a tiédhez, csak azt hajtogatni is szoktam. Kipróbálom majd ezt is, mert egyszerűbbnek tűnik. Köszi a receptet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Katalin.
      Nekem most a két gyerek mellett nem igazán van időm a hajtogatásra, ezért próbáltam ki ezt a hajtogatás nélküli, éjszakai pihentetős verziót és nagyon megszerettem! :)

      Törlés
  5. Viszem én is ( szintên idohiany miatt).

    VálaszTörlés
  6. Az en tesztäm kb 18 orät volt a hütöben. Mär kivettem egy oräja, de meg mindig nagyon kemeny. Mär kezdem feladni a remenyt, hogy lesz belöle valami.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bízom benne, hogy nem a fagyasztóba tetted, mert akkor kell neki vagy 10 óra, mire kienged. Ezt a tésztát csak a hűtőbe kell tenni! De attól is függ, hogy a hűtő kinek hányas fokozatra van állítva... Nálam a hűtő mindig csak 2-es fokozaton megy, nincs maximumra állítva, így a tésztám nem lesz kőkemény, ha beteszem egy éjszakára. Amint kivettem a hűtőből, rögtön tudtam nyújtani.
      Egyébként keresd vissza a Fb oldalamon ennek a tésztának a bejegyzését/megosztását és ott láthatod, hogy amióta kitettem ezt a receptet, többen is elkészítették és mindenkinek tökéletesre sikerült és nagyon ízlett.
      Különben semmi gond nem lesz a tésztáddal... várd ki türelmesen, míg nyújtható állapotba kerül és tetszés szerint nyújthatod, formázhatod, töltheted. :)

      Törlés
    2. Ma kipróbáltam és nagyon jó lett a lekváros papucsom! Többször is fogom használni ezt a tésztát legközelebb kakaós csigához! Köszönöm!


      Törlés
  7. Köszönöm Gabicsek, igen a türelem segitett :-) finom sajtos baconos csavart keszült belöle

    VálaszTörlés
  8. Most vettem észre ezt a tésztádat kifogom próbálni én is !Köszi!

    VálaszTörlés