2017. október 16., hétfő

Omlós diós kiflik

Omlós, nagyon finom, egyszerűen elkészíthető, pár hozzávalós. A tésztája könnyen kezelhető, olyan kellemes tapintású, amikor összegyúrjuk és kinyújtjuk. Több hasonló receptem is van már a blogon, mert nagyon szeretjük az ilyen omlós aprósüteményeket mindenféle töltelékkel. Ez a tészta is tölthető dión kívül mákkal, jó érett házi szilvalekvárral (vagy más sütésálló lekvárral), mogyorókrémmel, túróval - vagy amivel akarjátok.
Még szeptember elején Zalánnal elsétáltam Anyukám nővéréhez (Erzsi nénihez) - tőle kaptam a receptet. Illetve egy újságban találta és rám gondolván eltette, ideadta, én pedig megsütöttem még akkor és vittem neki kóstolót.  Mivel csoda finom, Veletek is megosztom. 😊









Hozzávalók:
48 darabhoz
50 dkg finomliszt
1 csipet só
20 dkg vaj (esetleg margarin)
1 tojássárgája
kb. 1,5-2 dl tejföl

A töltelékhez:
25 dkg darált dió
12 dkg porcukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
1 dl tej


A fehér antik fa tálca és a pöttyös kerámia csésze megvásárolható a webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu  







Elkészítés:
  1. A lisztben elkeverjük a sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és végül fokozatosan annyi tejfölt, hogy egy kellemesen lágy (nem ragacsos!), puha tapintású, könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. Majd 6 egyenlő gombócra osztjuk.
  2. A töltelékhez darált diót összekeverjük a porcukorral és az őrölt fahéjjal, a tejet felforrósítjuk (nem kell forralni), majd ráöntjük a dióra és jól összekeverjük. (Gondolatban 6 egyenlő részre osztjuk a diós krémet.)
  3. Az egyik tésztagombócot kinyújtjuk kb. 2 mm vastag kör alakúra, lekenjük egyenlően diós krémmel, majd 8 cikkre (háromszögre) vágjuk, minden cikket feltekerünk és kifli alakúra hajlítjuk. A másik 5 tésztagombóccal is ugyanígy járunk el.
  4. A kifliket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk (lehet szorosan is egymás mellé, mert nem fognak megnőni) és előmelegített 170 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Világosak maradjanak! Ha a csücskei enyhén kezdenek barnulni, akkor már jó. Nem baj, ha puhának érezzük, hűlés közben megszilárdulnak kicsit. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk. 
 

Jó étvágyat!
     

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, omlósak lettek, gondolom hamar fogytak :-)
    Az tál és az edények is nagyon szépek, üdék, harmonizálnak a kiflikkel :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Katalin. Igen, hamar elfogyott - a fele szülinapra volt félre téve más süteményekkel együtt.

      Törlés
  2. Ma elkészült, isteni finom lett! 😋

    VálaszTörlés