2017. december 15., péntek

Kakaós mézeskalács

Szűk 1 óra alatt elkészíthető 3 nagy tepsivel, nagyon finom, omlós és puha. Tulajdonképpen az alaprecept ugyanaz a mézeskalács recept, melyet feltettem a blogra 5 évvel ezelőtt (a receptet ide kattintva találjátok). Csupán apró dolgokat variáltam rajta: tettem a tésztába kakaóport, hogy ne legyen olyan sápadt - így sokkal mutatósabb -, valamint lekentem a tetejét tojásfehérjével sütés előtt, ezáltal picikét fényesek is.






Hozzávalók a tésztához:
3 nagy gáztepsihez
50 dkg finomliszt
13 dkg porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 púpos evőkanál holland kakaópor
1 egész tojás (nagy tojás legyen, ha lehet)
1 tojássárgája
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
kb. 1 dl folyékony méz

+ a tetejére 1 tojásfehérje

Az írókához:
1 tojásfehérje
kb. 15 dkg porcukor
1-2 kávéskanál citromlé vagy ecet
(a citromlé vagy az ecet elhagyható, de fényes lesz tőle a máz)


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 



 

Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük az átszitált porcukorral, kakaóporral, a szódabikarbónával és a mézes fűszerkeverékkel. Majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk az egész tojást és az 1 sárgáját, végül fokozatosan annyi mézet, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk összegyúrás után. (Ne adjuk hozzá egyszerre mind mézet, mert lehet, hogy nem kell mind, de az is előfordulhat, hogy picivel több kell.)
  2. A tésztát lisztes felületen kinyújtjuk kb. 4-5 mm vastagra, majd különböző kiszúróformákkal kiszúrjuk (a maradékot összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszúrjuk). 
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket. A tojásfehérjét villával enyhén felverjük (kb. 20 másodpercig) és lekenjük vele a mézesek tetejét. Előmelegített 160 fokos hőlégkeveréses sütőben kb. 6-7 percig sütjük. Hagyományos sütőben 180 fokon 6-7 percig. Tovább ne süssük, akkor sem, ha nagyon puhának érezzük! Mire kihűl a tepsiben, tökéletes az állaga.
  4. Az írókához a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd az átszitált porcukrot fokozatosan adjuk hozzá, hogy megfelelő legyen az állaga, végül beletesszük a citromlét vagy az ecetet. (A citromlé vagy az ecet elhagyható, de szép fényes lesz tőle a máz. Viszont ha matt mázat szeretnénk, akkor ne tegyük bele.) Kemény legyen a máz, a habverőről ne tudjon lefolyni! Végül tegyük vastagabb zacskóba, melynek az egyik sarkán icipici lyukat vágunk és tetszés szerint kidíszítjük a mézesek tetejét. 



  
  
Jó étvágyat! 

4 megjegyzés:

  1. De szep!
    Kellemes unnepeket kivanok Neked es a csaladodnak!
    Koszonom a sok receptet, mindig nezlek, irsz-e

    VálaszTörlés
  2. Csodaszép mézeskalácsok! Mindig szuper receptek. Áldott békés karácsonyt!

    VálaszTörlés
  3. Göblyösné Ani2018. január 7. 20:57

    Nagyon finom, omlós puha lett, ezentúl mindig így készítem én is. Köszönöm szépen a receptet. További sok sikert és boldog Új Évet kívánok az egész családnak! Ani

    VálaszTörlés