2018. február 6., kedd

Expressz sajtos pogácsa (dagasztás és kelesztés nélkül)

A teteje a sajttól ropogós, belül pedig puha a tészta. Hihetetlen, hogy szűk 1 óra alatt 5-6 hozzávalóval ennyire finom pogácsát lehet sütni...! De mivel Anyukám foszlott, régi könyvének receptjeiben még nem csalódtam, úgy gondoltam, nyugodtan kipróbálhatom és ismét egy klassz recepttel leszek gazdagabb. Így lett! 
Rengeteg pogácsa receptem van itt a blogon (legalább 10, ha nem több), melyek egytől egyig a kedvenceim. Mindegyiket más miatt szeretem, hiszen ízesítésben, hozzávalókban különbözőek. Szerepel egy villámgyors vajas-tejfölös is, ami nagyon népszerű nálam, de a mostani pogácsa még ezt is übereli. Ízben ugyanolyan finom, de az elkészítése még annál is egyszerűbb, mert most még az élesztőt sem kellett felfuttatni + sokkal kevesebb hozzávalóra volt szükség (például tojástakarékos). 
A pogácsa és a fotók még szilveszterkor készültek, de sajnos csak most van időm közzétenni.




Hozzávalók:
kb. 55 darabhoz
40 dkg finomliszt
kb. 20-22 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 dl tejföl
3 dkg friss élesztő
15 dkg reszelt sajt 
(trappista, edami, cheddar stb.)
2-3 csapott teáskanál só - ízlés szerint + a sajttól függően

+ a tetejére 1 tojássárgája és 1 evőkanál tej keveréke
és 5 dkg reszelt sajt
  
 A pöttyös kézműves kerámia 15 színben, rengeteg formában megtalálható és megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:





Elkészítés:
  1. A tejfölben simára keverjük az élesztőt. A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, elmorzsolunk benne először csak 20 dkg vajat, majd összegyúrjuk az élesztős tejföllel. Nem kell dagasztani, csak összegyúrni, és keleszteni sem! Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk. (Ha nem elég lágy, gyúrjunk még hozzá pici vajat - vagy ha ragacsos, akkor kis liszt hozzáadásával korrigáljuk.) 
  2. Kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel berácsozzuk a tetejét és egy 4,5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (ennek híján egy kis pohárral) kiszaggatjuk. (A maradék tésztát újra összegyúrjuk, nyújtjuk, rácsozzuk, szaggatjuk.) 
  3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és a tetejüket lekenjük a tojássárgája + tej keverékével, majd meghintjük reszelt sajttal.
  4. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük (aranybarnára). Hagyományos sütőben 200 fokon 15-20 percig.
  5.   




Jó étvágyat! 

9 megjegyzés:

  1. Köszi ezt a receptet Gabi, pont tegnap gondoltam rá, hogy a hétvégén kellene valamilyen pogácsát sütni, mert olyan régen csináltam. Akkor már meg is van milyen legyen. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen, örülök, hogy megtetszett. :) Tényleg nagyon egyszerű és nagyon finom, süsd meg bátran!

      Törlés
  2. Gabeszka, ez milyen jól néz ki! Szeretem az ilyen gyors recepteket. Nagyon guszta, egy legurulhatna ide elém...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek! :)És látszik az is, hogy finomak. :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella megkérdezhetem édesanyja könyvének a címét?

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Megsütöttem!Nagyon finomak a pogácsák!

    VálaszTörlés