2018. február 8., csütörtök

Fekete-erdő torta - Férjem születésnapjára ❤

Az egyik legismertebb és legkedveltebb torta, gyakorlatilag az egész világon ismerik. Kétségkívül a csokoládés tészta, tejszínhab és meggy nagyon kombináció.  
Január 28-án volt a férjem születésnapja, a tortát akkor készítettem. Eddig mindig cukrászdában vettük a Fekete-erdő tortát, de úgy gondoltam, hogy most én készítem el. Életemben először... Nem követtem semmilyen receptet, de mivel ettem már többször is ilyen tortát, tudtam, hogy nagyjából mik kellenek hozzá és saját ízlés alapján állítottam össze. Bevallom, olyan kíváncsi voltam rá, hogy sikerült... vasárnap ebéd után alig vártam, hogy felszeleteljük és megkóstoljuk. Igazán nem akarok "kérkedni", de nagyon jól sikerült, nagyon finom lett! A férjem, szüleim és én is 2-2 kisebb szeletet ettünk egymás után, annyira jól esett. 







Hozzávalók a tésztához:
18 cm-es kapcsos tortaformához
5 tojás
10 dkg kristálycukor
3 dkg holland kakaópor
7 dkg finomliszt

A meggyes krémhez:
2 dkg vaníliás pudingpor (20 g = fél tasak)
13-15 szem meggy 
1,5 dl meggylé
(ha meggybefőttel készítjük, akkor nem szükséges hozzá cukor,
de ha friss meggyel készül, akkor adjunk hozzá kb. 2 dkg kristálycukrot)

A tejszínhabhoz:
4 dl hűtött habtejszín
1 csomag habfixáló
3 dkg porcukor
+ 2 dkg holland kakaópor

A díszítéshez:
7 szem meggy
10 dkg étcsokoládés torta dara


A pöttyös-virágmintás English Rose tortatál megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




 
Elkészítés:
  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Ezután egyenként belekeverjük a tojássárgákat. Végül 2-3 részletben beleszitáljuk a kakaóporral elkevert lisztet is és óvatosan összeforgatjuk a habbal.
  2. Sütőpapírral kibélelt tortaformába egyengetjük és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben tűpróbáig sütjük. Süteményes rácsra tesszük hűlni, majd levesszük róla a sütőpapírt és 3 egyforma szeletre vágjuk. (Külön-külön is meg lehet sütni a 3 lapot: ekkor 3 egyforma részre osztjuk a tésztamasszát és így sütjük ki egyenként a sütőpapírral kibélelt formában, előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 7 percig vagy tűpróbáig.)  
  3. A meggykrémhez a meggyet, pudingport, meggylét simára keverjük egy kis lábasban, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve besűrítjük. Kavargatva félig kihűtjük, majd ráöntjük az első tortalapra, egyenletesen elsimítjuk, ráhelyezzük a második tortalapot és így hagyjuk legalább 30 percig, hogy megdermedjen.
  4. A hideg habtejszínt kissé felverjük, majd hozzáadjuk a habfixálót, beleszitáljuk a porcukrot és kemény habbá verjük. Majd jó 4 evőkanálnyit kiveszünk belőle, ehhez szitáljuk a kakaóport, összekeverjük és  rákenjük a második tortalapra a kakaós krémet. Erre jön a harmadik tortalap. A fehér habbal lekenjük a torta tetejét, majd vékonyan az oldalát is. A maradék kis tejszínhabot nyomózsákba tesszük és feldíszítjük vele a torta tetejét - ráhelyezünk pár szem meggyet is. A torta oldalát étcsokidarával hintjük be. 



 Fotózás közben a szőke hercegem feje is megjelent... 😍

          

Jó étvágyat! 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett és gondolom nagyon finom is volt! Isten éltesse férjedet sokáig! Mekkora nagy már a szőke herceged, de a kicsi herceged közben hol volt?:-))

    VálaszTörlés
  2. Huu, ez igen. Az utolso foto a legjobb. Jutka

    VálaszTörlés