2018. február 4., vasárnap

Kakaós torta - Apukám születésnapjára ❤

Puha kakaós tészta, nagyon-nagyon finom, selymes kakaós krémmel. Szándékosan adtam ennek a tortának a "kakaós" nevet a "csokoládés" helyett, mert tele van jó sötét holland kakaóporral.
Saját ötletem alapján készítettem - most először... január 25-én Apukám születésnapjára. Azon az estén a szüleimnél vacsoráztunk kis családommal és ezzel a tortával köszöntöttük fel Papit (ahogy a kis szőke hercegem szólítja). A család összes tagja dicsérte, milyen isteni finom - főleg a férjem, aki még 2 nap múltán is erről beszélt - épp ezért tudom, hogy ez a torta sok családi ünnepre el fog még készülni. Szeretném, ha egyszer Ti is elkészítenétek szeretteitek születésnapjára, biztos vagyok benne, hogy nagy sikeretek lesz!







Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
5 tojás
10 dkg kristálycukor
3 dkg holland kakaópor
7 dkg finomliszt

A krémhez:
3 dl tej
2 dkg vaníliás pudingpor (20 g = fél tasaknyi)
5 dkg kristálycukor 
10 dkg porcukor
5 dkg holland kakaópor
15 dkg vaj

+ a díszítéshez kakaópor


A pöttyös kerámia bögre és dombor mintás kerámia tányér megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu




 
Elkészítés:
  1. A krémhez fél dl tejben simára keverjük a pudingport egy csészében. Egy lábasba öntjük a maradék tejet a cukorral, majd hozzáöntjük a simára kevert pudingport is és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Majd a lábast hideg vízbe állítva, kevergetve teljesen kihűtjük! a krémet. 
  2. A porcukrot a kakaóporral egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat és jól kihabosítjuk, végül összekeverjük a pudingporos krémmel. Lefedve betesszük a hűtőbe addig, míg elkészítjük a tésztát.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéket félig felverjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük (közben jól olvadjanak el benne a cukorszemcsék). Ekkor hozzáadjuk a tojássárgákat, melyeket jól elkeverünk a habban. Végül 2-3 adagban hozzászitáljuk a liszt + kakaópor keverékét is, de ekkor már óvatosan - nem törve a habot - keverjük össze.
  4. A tortaforma alját és oldalát is kibéleljük sütőpapírral és a tészta felét beleegyengetjük, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 12 percig sütjük (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, ezért végezzünk tűpróbát). A megsült tésztát tegyük ki egy fatáblára vagy süteményrácsra hűlni, a tortaformát ismét béleljük ki sütőpapírral és a tészta másik felét ugyanígy süssük meg. (Még jobb, ha van 2 db 18 cm átmérőjű formánk és akkor egyszerre süthetjük a két tésztát.)
  5. Ha félig kihűlt a tészta, óvatosan húzzuk le róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni!
  6. A krémből egy kis részt tegyünk félre a torta tetején lévő díszítéshez, majd egy részével töltsük meg a tortát, ezután kenjük körbe az oldalát is. Nem kell szép simára simítani, maradjon rusztikus a torta oldala. A félretett krémet töltsük nyomózsákba és díszítsük fel vele a torta tetejét.
  7. Tegyük 1-2 órára a hűtőbe (vagy egy egész éjszakára is lehet). Tálalás előtt szitáljunk a tetejére kakaóport.







 
Jó étvágyat!  

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Nagyon jól néz ki!
    Imádom a receptjeidet! 😊
    Sütőpor sem kell a tésztájába?
    Köszi 😃

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik a torta, és boldogan olvasom, hogy szereted a receptjeimet. :)
      Nem tettem a tésztába sütőport...
      Szép hetet kívánok és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés