2018. március 5., hétfő

Pizzás csiga

A tésztája egy puha, könnyű pizzatészta (bár én most tejjel dagasztottam be, de nyugodtan lehet vízzel is), viszont a szószra érdemes egy pillantást vetni - vagy akár kettőt is -, mert nagyon finomra sikerült. Nem beszélve a tölteléknek szánt kolbászról és sonkáról, mely az olvadozó füstölt sajtos réteg alatt megbújik. Most készítettem először ilyen paradicsom szószos pizzás csigát és odáig voltunk érte, nagyon ízlett!! (Régebben sütöttem már pizzás csigát, de az tejfölös alappal készült.)

Hétvégén nálunk volt Milán egyik barátja/osztálytársa - elsősorban nekik sütöttem, hogy az egész napos játszás közben legyen egy kis sós nassolni való is a kekszek, banán és narancs mellett. Ugyanis sejtettem, hogy levest és ilyesmiket nem fognak kérni, ha belemerülnek a különböző játékokba. A pizzás csigát viszont jóízűen falatozták. Persze mi is megkóstoltuk (én rögtön kettőt is 😁) és vittem kóstolót a szüleimnek, + az egyik nagynénémnek és unokatesómnak is küldtem, akik Anyukámék utcájában laknak. Tehát azt is írhatnám, hogy majdnem a fél utcát "leterítettem" vele. 😊 




Hozzávalók a tésztához:
kb. 20-22 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
fél teáskanál kristálycukor
4 dl langyos tej
2,5 dkg friss élesztő
1 csapott evőkanál só
2 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgó olaj)

A töltelékhez:
4 evőkanál sűrített paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma  
2 csipet kristálycukor
fél teáskanál szárított oregano
fél teáskanál szárított bazsalikom
1 evőkanál olívaolaj
só ízlés szerint
 őrölt fekete bors ízlés szerint
5 dkg trappista sajt reszelve
5 dkg füstölt sajt reszelve
6-7 dkg kolbász kis kockákra vágva
6-7 dkg sonka kis kockákra vágva  

A tetejére:
1 kisebb tojás felverve
2-3 dkg trappista sajt reszelve


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 






Elkészítés:
  1. A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk - kb. 10 perc. A lisztben elkeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, majd bedagasztjuk a tésztát a felfuttatott élesztővel. Jó lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk. Letakarva duplájára kelesztjük (30-40 perc).
  2. Az olajon üvegesre pirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, 1 perc után hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott fokhagymát. Kb. fél perc után mehet bele a sűrített paradicsom és fél dl víz. Ízesítjük a cukorral, bazsalikommal, oreganoval, ízlés szerint sóval, borssal és néhány percig főzzük alacsony lángon. Majd hűlni hagyjuk.
  3. A megkelt tésztát két részre osztjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 7 mm vastag téglalap alakúra, egyenletesen megkenjük a paradicsomos szósz felével, meghintjük a kolbász és sonka felével, valamint a sajtok felével. (a túlsó szélénél 1-2 cm szélességben ne tegyünk tölteléket, hogy feltekerésnél ne folyjon ki) Szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles késsel 2 ujjnyi vastagra felvágjuk és lefektetjük a csigákat egy sütőpapíros tepsire. A tészta másik felével ugyanígy járunk el: kinyújtjuk, megtöltjük, feltekerjük, szeleteljük.
  4. A csigák tetejét lekenjük a felvert tojással (az oldalukat nem kell), meghintjük kis reszelt sajttal.
  5. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 17-20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)



Jó étvágyat!    

5 megjegyzés:

  1. Istenien néz ki! Reggelire szívesen ennék én is egyet-kettőt. :) El fogom készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Évi. :) Örülök, hogy elkészíted - ízleni fog nagyon!

      Törlés
  2. De nagyon szép mosolygós csigák, nagyon guszták! És hogy milyen finomak lehetnek, azt csak elképzelni tudom :-)
    Pizzát viszonylag gyakran sütök, ma estére is tervben van, de csigát még nem készítettem. Egyszer ezt is muszáj lesz valamikor beiktatnom :-)

    VálaszTörlés
  3. Istenien néznek ki! Munka közben is elmajszolnék most néhányat!

    VálaszTörlés
  4. Köszönjük családom nevében a szuperfinom receptet, hatalmas sikere volt :) :)

    VálaszTörlés