2018. március 27., kedd

Vaníliakrémes diós piskóta

Ha gyors, egyszerű és finom krémes süteményre van szükség, akkor ezt a receptet ajánlom! Ennek a sütinek az elkészítése belefér 1 órába, ráadásul azonnal fogyasztható. A tésztája kevés lisztet tartalmaz, viszont jó sok darált diót, ettől olyan laza és könnyű, melyben jól harmonizál a citrom és a fahéj - a krém pedig nem túl édes. Összességében az egész sütemény nem nagyon édes, mégis annyira finom! Nekünk ez így tökéletes - a családom ugyanis rendkívül édesszájú, mégsem szeretjük a nagyon édes édességeket: süteményeket, desszerteket, kekszeket...
Szombaton készítettem a férjem névnapjára - Ő krémes sütemény rajongó. Sajnos nem nagyon volt időm sütemény sütésre, de mindenképp akartam neki krémes süteményt készíteni, ezért esett erre a választásom. Gyorsan elkészül és azonnal ehető - nem kell órákat várni, míg megdermed a krém a hűtőben vagy átpuhul a tészta. Persze ha előre szeretnénk elkészíteni, másnapig simán eltartható a hűtőben!


A képeket megint nem így terveztem el a gondolataimban míg készítettem a süteményt, de a röpke fotózáshoz csak két szeletet tudtam megmenteni. Az eredeti elképzelésem sokkal mutatósabb, szebb, feltűnőbb lett volna (ha több sütemény maradt volna és ha nem csak 2-3 perc lett volna fotózkodni). De már hozzászoktam, hogy a pici fiam mellett mindent kapkodva kell elvégezni, szinte soha nincs elég idő arra, hogy kivitelezzem az előre átgondolt, eltervezett dolgokat. Két kisgyerek mellett csak nagyon ritkán fordul elő, hogy van idő és lehetőség a "szöszmötölésre". :) Nem baj, egyszer felnőnek a gyerkőcök és nyugodtan, türelmesen hódolhatok a szenvedélyeimnek: sütés, fotózás, olvasás, nyelvtanulás, filmnézés és egyebek. Addig is nem sürgetem az időt, sajnos rohan az magától is. 
Azért bízom benne, hogy a két szeletes fotó mellett is kedvet kaptok a süti elkészítéséhez, mert igazán megéri! 





Hozzávalók a tésztához:
kb. 38x30 cm-es tepsihez
8 közepes méretű tojás
5 enyhén csapott evőkanál kristálycukor
3 evőkanál finomliszt
20 dkg darált dió
1 csapott kávéskanál őrölt fahéj
1 kisebb citrom reszelt héja (bio)

A krémhez:
3 csomag vaníliás pudingpor
1 liter tej
5 evőkanál kristálycukor
20 dkg vaj


A pöttyös kerámiák és porcelán bögre megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
  

Elkészítés:
  1. Először a krémet készítjük el: a pudingporokat a cukorral és pici tejjel simára keverjük, majd hozzáadjuk a többi tejet is és közepesen lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzhelyről és míg meleg, hozzáadjuk a vajat és gyorsan kevergetve simára dolgozzuk a krémet. Félretesszük hűlni, míg megsütjük a piskótát, de közben néha-néha keverünk rajta néhányat.
  2. A tésztához a lisztet, darált diót, őrölt fahéjat és citromhéjat összekeverjük, félretesszük.
  3. A tojásokat kettéválasztjuk: a fehérjét félig felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat is. Végül 3-4 részletben hozzáadjuk a darált diós lisztes keveréket és óvatosan összekeverjük.
  4. Enyhén kivajazott/lisztezett tepsibe egyengetjük a masszát és előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben 8-9 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, végezzünk tűpróbát!)
  5. A megsült tésztát süteményrácsra borítjuk, teljesen kihűtjük, majd középen kettévágjuk. Közben a kihűlt krémet kézi mixerrel 1-2 perc alatt kihabosítjuk.
  6. Az összeállításhoz: az egyik tésztalapot tálcára tesszük, elsimítjuk rajta a krém felét, melyre enyhén rányomkodjuk a másik tésztalapot, erre jön a krém másik fele. A tetejét pici darált dióval meghintjük.
  7. Azonnal szeletelhetjük és kínálhatjuk.

 
Jó étvágyat!

6 megjegyzés:

  1. Így is gyönyörű fotókat készítettél :-) Nincs okod panaszra, hisz szép is és finom is lehetett ez a süti :-) Csak gratulálni tudok hozzá, biztos nem könnyű a két gyerkőc mellett, de boldogság lehet a kicsiknek (és a nem is olyan kicsiknek) ennyi finomságot készíteni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, nagyon kedves vagy. ❤ Ahhoz képest, hogy csak amatőr fotós vagyok, tudom, hogy nem olyan rosszak a fotóim, sőt, némelyik tényleg jól sikerül (a képeim sokat fejlődtek a blog indulása óta :)). De amikor készítem a süteményeket, közben olyan szép képeket eltervezek, de mire a fotózáshoz érek, addigra általában nincs időm megvalósítani az elképzelt képeket, mert a kisfiam vagy felébred vagy ha épp játszik, addigra pont megunja a játékot és csak gyorsan készítek 5-6-7 képet 1-2 tányéron + bögre és ennyi. Annak is örülök, hogy leérkezem fényképezni (persze ez sem mindig jön össze). Ez most egy ilyen időszak. A lényeg, hogy imádok minden percet, amit a két gyönyörű, okos gyermekemmel tölthetek (annyira büszke vagyok rájuk!!), de azért az embernek kell néha egy kikapcsolódás és feltöltődés. :)

      Törlés
  2. Egyik húsvéti süti pipaaa 🙂! Köszönöm

    VálaszTörlés
  3. Hű, Gabi ez nagyon tetszik! Az epres tiramisu mellé szerintem ezt fogom húsvétra megsütni. Köszönöm :)

    VálaszTörlés
  4. Ne viccelj, nagyon klasszak a fotoid, koszonom, hogy szuper recepteket adsz nekunk, nagyon ugyes vagy!

    VálaszTörlés
  5. Néha tényleg úgy érzem, nekünk karmánk van... :D Pont egy diós, vaníliás süti lebegett a szemem előtt, gondoltam, megnézem, hátha van ilyen a blogodon (mert általában mindent innen sütök :) ), és ez van a címlapon. :) Arról nem is beszélve, hogy két éve teljesen tejmentesen élünk a kisfiam allergiája miatt és még nem volt olyan süti az oldaladon, ami ne sikerült volna így is eszméletlenül finomra. Egy szó, mint száz, nagyon hálás vagyok ezért a blogért! Szép ünnepet Nektek! :)

    VálaszTörlés